zaterdag 6 maart 2010

Een nieuwe start

De examens in de Mother Theresa High School zijn op hun einde gelopen. Jammer genoeg voor de kinderen betekent dat nog niet vakantie, maar gewoon het begin van het zesde en laatste deel van dit schooljaar.


Dit laatste deel van het jaar betekent echter dolle pret voor de 5de standaard, want zij krijgen vanaf heden bijna uitsluitend les van Ms. Sarah. Zij heeft besloten om daar Maths, English, Science en Social Science (~ geschiedenis / maatschappij) te geven. Ze wou graag een klas voor zichzelf hebben om zo de leerlingen beter te leren kennen. Op één van de nieuwe foto’s zie je haar aan het werk met de aangekochte wereldkaart, uitleggend waar Ho Chi Minh geboren werd. Maar niet enkel in het 5de klinken kreten van jolijt, ook in het 6de, 7de en 8ste viert men tegenwoordig feest daar men niet langer geslagen wordt tijdens de lessen Maths. Ik poog er de leerlingen te doen nadenken in plaats van te papegaaien. Dit blijkt echter extreem moeilijk. Ze zijn enkel goed in het vanbuiten leren van formules en het toepassen van algoritmes (bv. cijferen). Ik heb er trouwens vierkantswortels en derdemachtswortels leren berekenen zonder rekenmachine.


Woensdag zijn we op bezoek geweest naar een lerarenopleiding, op uitnodiging van de directeur, die de week daarvoor met zijn studenten naar onze school was gekomen, omdat de studenten er hun praktisch examen moesten afleggen. Blootsvoets traden we binnen. De eerste les die we observeerden was Engelse grammatica. De les werd zeer goed gedoceerd en ook de richtlijnen in het handboek sloten aan bij wat wij leren. Toen we achteraf aan een student vroegen wat het volgende vak was, kregen we als antwoord ‘No English, only Tamil’. Tjah, dat wou dus zeggen dat die waarschijnlijk niets hadden begrepen van de les… Die dag hebben we veel gepraat met Charles, een 35-jarige man die reeds vele diploma’s op zak had, zelfs priester was geweest in New York, en dus ook een vlot woordje Engels kon spreken. Hij fungeerde als onze tolk. Op het einde van de dag kregen we ook een uitgebreide uitleg van de directeur over het onderwijssysteem en andere zaken. Hij vertelde ons heel wat interessants:

- er zijn 30 lerarenopleidingen in de omgeving van Pondicherry

- in publieke scholen is het verboden om te slaan

- in publieke scholen is het onderwijs gratis, in private scholen moet men betalen

- in private scholen worden leerkrachten echter beduidend minder betaald dan in publieke scholen

- toch sturen ouders hun kinderen liever naar private scholen


Ik moet ook nog zeggen van Sarah dat ze heel blij is dat haar liefje hier samen met haar zit. En ook nog dat haar liefje heel ijverig en lief is.


Warme groeten (rond de 37°C)


Wim



3 opmerkingen:

  1. Het lijkt me daar een schitterende ervaring. Leuk om te zien dat jullie aanwezigheid daar zoveel verschil kan maken. Tof dat je ze kunt aan het denken zetten ipv te laten papegaaien!

    Groetjes vanuit Oostende en ik ben al benieuwd jullie terug te zien! xx

    Dries

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello Sarah & Wim,
    This morning wasn't like the other Sunday-mornings ... just because I couldn't talk to my favourite 'teachers' !
    How are you ? I heard that you met some new (animal)friends :-) ...
    You wonder me with every new story ! All those changes for that school ... to give them a better 'learning' environment. Well done !
    Hope to hear you soon and take care,
    Auntie X.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve broer en lieve Sarah,

    Ik vind het fantastisch dat jullie het samen nog altijd zo goed doen!

    Trouwens, ik denk dat ik me momenteel ook in een klimaat rond 37° bevind. (zo lekker achter het glas in het zonnetje in de zetel) Wim zal zich perfect kunnen voorstellen wat ik bedoel :)

    Ik verlang om jullie terug te zien!
    x

    BeantwoordenVerwijderen